Individuální výměnné stáže ve Francii

Tento rok se nám, studentům francouzštiny, otevřela nová příležitost – stáž ve Francii na škole Lycée Aimé Césaire v malebném Clissonu, nedaleko Nantes. Nakonec jsem vyjela já, Ngoc Anh Ninh z C3B, a Hana Votavová z V5A. Každá z nás strávila samostatně nezapomenutelné tři týdny ve Francii, kde jsme bydlely u rodin našich francouzských kamarádek. Na oplátku pak ony přijely na dva týdny k nám do České republiky, kde s námi strávily dva týdny plné skvělých zážitků.

Na svou stáž jsem se vydala již začátkem února.  První dva týdny jsem strávila ve škole, což mi umožnilo porovnat český a francouzský školní systém. Měla jsem štěstí, že třetí týden mé stáže připadl na francouzské prázdniny, což mi umožnilo si Francii užít ještě víc. Díky mé skvělé kamarádce Zoé jsem měla každý den nabitý program a mohla jsem tak nasávat francouzskou kulturu plnými doušky. Víkendy jsme strávily na různých oslavách nebo na jejích basketbalových zápasech.

Setkání s novou kulturou mi přineslo několik překvapení a kulturních šoků, ale také spoustu nových přátel a návštěv mnoha úžasných míst. Jeden z nejlepších zážitků mého pobytu byla cesto do Paříže, která  byla shodou okolností přesně v den mých 18. narozenin. V Paříži jsme měli možnost navštívit budovu Národní shromáždění a to se jen tak nepovede ani Francouzům. O prázdninách jsem se s rodinou podívala i do Mont Saint Michel a do Nantes, což byly další skvělé zážitky. Výjezd do Francie je pro mě velmi cenná a nezapomenutelná zkušenost, která mě obohatilo o nespočet nádherných vzpomínek.

Když přijela Zoé do České republiky, tak jsem jí také vymyslela nabitý program. Dvakrát jsme spolu navštívily Prahu a podívaly jsme se i do Olomouce a Brna. Mimo jiné zažila český studentský majáles a zkusila uniknout z únikové hry. Volná odpoledne jsme trávily procházkami po Kutné Hoře a odpočinkem v útulných kavárnách a čajovnách. Podle její zprávy pro nás je pro ni však největším zážitkem chození v pantoflích po škole:

I liked this exchange! It was really interesting to discover a new school system (where everyone wears slippers!). I discovered an incredible country with colourful monuments. I met new people and talked with many different people in different places about many topics and I love it! I would like to tell other students that if you can do an exchange internship, do it! It is an incredible experience and I will cherish these memories forever. – Zoé

Osobně jsem se stáže účastnila v termínu 6. – 28. dubna a byla to úžasná zkušenost. Bydlela jsem v rodině jedné ze studentek francouzské školy přímo ve městě Clisson, malém městečku s asi 7000 obyvateli, vzdáleném zhruba 30 minut od Nantes. Přestože se jedná o malé město, je to důležité centrum celého regionu a nachází se v něm hned několik základních ale i středních škol, kam dojíždí velké množství studentů z okolních vesnic. 

Do školy jsem chodila ale pouze dva týdny, poslední týden mého pobytu byly prázdniny, takže jsme se s mojí hostitelskou rodinou vydali na výlet do Bretaně. A jaké byly moje hlavní poznatky o francouzské škole? Za zmínku třeba stojí odlišný časový rozvrh školního dne – každý den začínají od devíti hodin, zároveň ale i mnohem později končí – kromě středy, kdy končí už v jednu hodinu po obědě, jsou v ostatní dny ve škole do šesti.  Z hlediska předmětů záleží na specializaci, kterou si studenti zvolí. Pokud si nevyberou přírodovědnou větev, mají matematiku pouze dvakrát týdně a to jen ve velmi základní podobě. Přírodovědné předměty jako chemie, biologie či fyzika nejsou vyučovány skoro vůbec. Zaujala mě výuka jazyků, konkrétně angličtiny. V rámci týdne se ve výuce střídali tři různí angličtináři a každý z nich probíral se studenty úplně jiné téma, většinou zaměřené na poznávání kultury a civilizace anglicky mluvících zemí.

Celkově byla tato výměnná stáž velmi obohacující zkušenost, která mi přinesla nejen zlepšení v jazykových dovednostech, ale také nezapomenutelné zážitky.

Hana Votavová

Publikováno v kategorii Různé.