Expedice Banát 2025

Na začátek příštího školního roku připravujeme pro studenty vyšších ročníků gymnázia expedici do rumunských Karpat. Tentokrát navštívíme pohoří Mehedinti.

Smyslem celého pobytu je nejen užít si týden v nádherné přírodě v oblasti rumunských Karpat a dunajské soutěsky, ale i poznat naše krajany a šetrnou turistikou přispět k záchraně mizející komunity banátských Čechů se svébytnými zvyky, tradicemi, mentalitou, kulturou a archaickou češtinou. Expedici z organizačního hlediska zajišťují lidé ze společnosti Visit Banát, kteří mají dlouholeté zkušenosti s pořádáním školních expedic do této oblasti.

V terénu se nám bude věnovat průvodce. Veškeré výlety probíhají „na lehko“, kdy dodávka či terénní vůz odveze na cílovou stanici všechny těžké batohy, stany atd., my půjdeme jen se svým příručním batůžkem.

Obdobná expedice se na naší škole konala již čtyřikrát. Zde je článek o první z nich.

Program expedice 2025:

29.8.2025 pátek Odjezd z Kutné Hory navečer, dále přes Brno, Budapešť do Rumunska. Vlastní jídlo na cestu a celou sobotu.
30.8.2025 sobota V dopoledních hodinách příjezd do kempu v údolí říčky Cerna, postavení stanů, výlet do poloopuštěné vesnice Inelet (11 km, nastoupáme 650 m). Vlastní večeře, spaní ve stanech.
31.8.2025 neděle Autobusem přejezd do sedla Arsasca na začátek turistické trasy a výstup na Varful Lui Stan (1466 m.n.m.) a přes louku Poina Beletina zpátky do sedla (10 km, nastoupáme 650 m). Snídaně i večeře v režii průvodců, spaní ve stanech.
1.9.2025 pondělí Dopoledne návštěva lázeňského města Baile Herculane nebo výlet k vodopádu Cascada Vanturatoarea (5 km, nastoupáme 400 m), poté přejezd do české vesnice Eibenthal, cestou zastávka na projížďku na lodích dunajskou soutěskou a pokud časově stihneme, návštěva jeskyně Ponicova. Snídaně v režii průvodců, večeře od krajanů, spaní ve stanech.
2.9.2025 úterý Přechod na srbskou salaš (12 km, nastoupáme 550 m), cestou vyhlídky na Dunaj – Cucuiova a Cioaca Borii. Snídaně od krajanů, večeře na srbské salaši, spaní ve stanech.
3.9.2025 středa Snídaně na salaši, sestup k Dunaji, přejezd autobusem do rumunské vesnice Sichevita, pěšky do české vesnice Rovensko (12 km). Večeře u krajanů, spaní ve stanech.
4.9.2025 čtvrtek Snídaně u krajanů, pěšky do české vesnice Gernik (15 km). Večeře u krajanů, spaní ve stanech.
5.9.2025 pátek Snídaně u krajanů, pěšky do české vesnice Svatá Helena (15 km), nástup do autobusu, odjezd do ČR v odpoledních hodinách, zastávka v Temešváru. Vlastní večeře.
6.9.2025 sobota Dopoledne návrat do ČR.

Předpokládaná cena 7 800 Kč. V této částce je započtena cesta autobusem, ubytování ve vlastních stanech, snídaně a večeře u krajanů, služby průvodce.

Závaznou přihlášku, ve které uvedete jméno, příjmení a třídu, pošlete na adresu martina.sukova@gymkh.eu do 30. 9. 2024. Do předmětu zprávy uveďte Expedice Banát.

Zálohu ve výši 4 000 Kč je nutné zaplatit do konce ledna 2025 a doplatek do konce června 2025.

Video z loňské expedice

Publikováno v kategorii Různé.