Výměnný pobyt v Polsku

Skupina žáků z druhého a třetího ročníku měla na přelomu září a října jedinečnou příležitost zúčastnit se výměnného pobytu v Polsku pod taktovkou paní učitelky Doležalové a pana učitele Posselta. Výměna proběhla v rámci dlouholetého partnerství se školou ve městě Jaworzno, které se nachází jen několik kilometrů od Katovic v Slezském vojvodství.

Výměnné pobyty slouží jednak k prohloubení kulturního povědomí o navštívených zemích, jednak k navázání hlubších vztahů mezi národy. Tato výměna nebyla výjimkou. Studenti tak mají možnost nahlédnout do každodenního života v jiných zemích, poznat kulturu a zvyklosti tamních obyvatel a spřátelit se s nimi. Jedním z lákadel je také výzva zorientovat se v cizojazyčném prostředí.

Program našeho týdne byl velmi pestrý a nabitý aktivitami. V jeho rámci jsme navštívili historické centrum Krakova, bývalého hlavního města Polska. Zde jsme si mohli během procházky po tzv. královské cestě prohlédnout všudypřítomnou gotickou a renesanční architekturu. Ať už v podobě Jagellonské univerzity, kterou založil polský král Kazimír Veliký už několik let po vzniku naší pražské univerzity, nebo barbakánu či hradu Wawel, kde v katedrále odpočívají polští králové a významní představitelé Polska. Někteří z žáků si prošli bývalé rozlehlé krakovské židovské ghetto, jiní trávili čas na rynku v blízkosti renesanční tržnice zvané sukiennice a Mariánského kostela.  V Katovicích, hlavním městě Slezského vojvodství a centru průmyslového Horního Slezska, jsme se ve Slezském muzeu dozvěděli, jak žili lidé v polské části Slezska od dob, kdy zde vládli Rakušané a Prusové, přes obě světové války až po období komunistického režimu, v němž lidé hledali útěchu u katolické církve. V muzeu dolu Wujek, ve kterém bylo v osmdesátých letech zastřeleno devět horníků, kteří se zúčastnili stávky organizované nezávislými polskými odbory Solidarność, jsme se seznámili se jmény známých polských osobností druhé poloviny 20. století. Už víme, kdo byl Jan Pavel II., Lech Wałęsa nebo Wojciech Jaruzelski. Prohlídka táborů Auschwitz a Birkenau námi otřásla. Důkazy masového vraždění v podobě plynových komor, kremačních pecí a obytných baráků obehnaných ostnatým drátem zde stále stojí, aby nám připomínaly, čeho jsou lidé schopni a co se už nesmí znovu opakovat.

Polští studenti, kteří nás ve svých domovech přivítali s otevřenou náručí, nás provedli svojí školou, kde nám formou prezentací přiblížili svoje město, svou zemi i svůj jazyk. Ukázali nám také krásná místa a zákoutí svého města, strávili jsme s nimi večer na bowlingu a vůbec jsme se v průběhu celého pobytu vzájemně kulturně obohacovali. Poznáním tradiční polské kuchyně počínaje a učením české polky konče. Vzali nás i do ekocentra Geosféra, kde jsme si mohli otestovat na vlastní kůži různé fyzikální zákony.

Skupina čítala devatenáct žáků a cesta autobusem i s pojištěním stála 2 570 korun českých. Nutno podotknout, že autobus byla náhrada za vlak, kterým jsme měli jet původně, ale kvůli nedávným povodním nebylo možné cestu vlakem do Polska uskutečnit. Zároveň je na místě zmínit, že veškeré ostatní náklady, počínaje jídlem, dopravou v místě až po vstupy do různých muzeí a galerií, byly plně hrazeny z polské strany, za což našim přátelům patří veliké a upřímné díky. No a my už jen doufáme, že jim to na jaře splatíme a že si Kutnou Horu užijí stejně jako my Jaworzno. 

Václav Vlach, Vít Vypler, C3B

Publikováno v kategorii Různé.